6 September 2014

#20FACTSABOUTME

Okay, first of all aku nak ucapkan merci beaucoup kepada F.I. sebab tag aku kat entry die. Actually aku memang nak buat entry ni, tapi bertangguh-tangguh. Since dah kene request, so aku pun buatlah (and sorry sangat-sangat sebab aku memang tak tahu berdialect Kelantan ye encik F.I.). Berikut adalah 20 fakta tentang diri aku yang mungkin korang boleh buat garis panduan sebelum berkawan dengan aku. So, here we go...

Nama dia Safwan Ahmedmia. Dia merupakan seorang gadgets youtuber, yang paling penting dia seorang Muslim. Aku sangat hormat pada dia, dan dia pernah reply comment aku. Happy giler time tu!

Okay, lets start now:

1) Bayi Disember, berzodiak Sagittarius, dan aku dilahirkan secara pembedahan Caesarean.

2) Aku suka bercakap depan cermin, in English using British and American accents. Untuk membina keyakinan diri kononnya.

3) Suka menyanyi, tapi tak berapa gemar untuk berkaraoke. Sebab suara aku akan ditenggelamkan oleh muzik. Kononnya dulu bercita-cita nak buat band sendiri.

4) Tak minat membaca, senang mengantok kalau tengok tulisan banyak sangat.

5) Seorang yang susah dikawal, even my parents can't control me sebab aku ni kuat menjawab. Namun sangat berhemah di tempat kerja.

6) Selalu bercakap dengan diri sendiri bertujuan untuk memotivasi diri.

7) Aku tak pernah minum any beverages from Starbucks.

8) I'm easily making good friends, yet also easily making enemies.

9) Mempunyai raut wajah yang sombong tetapi sebenarnya seorang yang easy going.

10) Seorang yang jujur dan susah untuk menipu.

11) Mudah simpati dengan kesusahan orang lain dan juga mudah memaafkan kesalahan orang.

12) Tak suka tempat yang bising dan riuh, that's why aku tak pernah attend to any concerts nor clubs.

13) Tidak suka menggunakan nada dering pada telefon bimbit, sebab I feel annoy and I hate noisy ringtone. Often silent my phone kalau keluar dari rumah. Kalau kat rumah pun, ringtone aku bunyi basic je which is "Kring kring".

14) My favourite breakfast since I was little is telur 3 suku masak, 2 ke 4 biji sehari.

15) Walaupun aku takut tengok darah, but so far aku dah jalani 5 operation termasuk membuang appendix. Lebih prefer bius penuh daripada bius separuh time pembedahan sebab takut pitam.

16) Mudah menangis, mudah tersentuh, namun seorang yang kuat menempuh cabaran dan dugaan Tuhan.

17) Aku tak ade skill yang khusus, semuanya minima. Aku boleh memasak, buat kerja electrical yang simple, membaiki paip bocor, buat kerja pertukangan dan kerja kayu, berkebun, membaiki komputer, dan pengetahuan aku tentang telefon bimbit sangat tinggi (kononnya). Hahahaha.

18) Kehidupan aku banyak dipengaruhi oleh drama-drama tv. Aku mengambil setiap moral dan pengajaran daripada setiap apa yang aku tonton dan mengaplikasikannya dalam kehidupan aku sehari-hari. Aku ni juga seorang yang agak dramatik dan kelakar.

19) Walaupun orang tengok aku ni macam orang yang tak ade pedoman hidup, tapi setiap hari aku cube mendalami ilmu agama dalam mencari ketenangan hidup. Walaupun aku tak membaca al-Quran, tapi aku masih mencuri masa untuk mendengar bacaan-bacaannya yang indah dan menenangkan itu.

20) Aku nak reveal something, aku pernah kene VD (venereal disease) couple years ago. Serius time tu aku takut gile and don't have someone to talk too. Kulit aku menggelupas, rambut dan bulu-bulu kat badan banyak gugur. Badan sangat tak bermaya dan mudah dijangkiti penyakit seperti selsema, batuk dan juga demam. Antibodi badan aku jadi lemah dan lambat sembuh daripada penyakit-penyakit kecil tersebut. Berat badan pun makin menurun. Bile aku send gambar yang badan aku ade bintik-bintik kat boyfriend aku time tu, beberapa minggu lepas tu die macam diam dan hilang macam tu je. Banyak gak orang tanya tentang keadaan aku, tapi aku bagi alasan stress dengan kerja dan berikutan ayah yang sedang sakit tenat ketika itu. Seriously aku tak berjumpa doktor dan hanya membuat kajian sendiri daripada sumber-sumber kat internet. Setelah 9 bulan menderita, alhamdulillah I am healthy now. Dan kini aku mula belajar menghargai diri sendiri dan kehidupan ini

Kalau dibaca balik, rasanya bukan 20 facts sebab banyak perkataan "dan". Hahahaha. Kalau suruh buat seribu facts baru cukup agaknya, tapi nanti so revealing plak, tak jadi lah mysterious guy lagi.  Terima kasih sebab sudi membaca. You can judge me all you want but you never can't stop me. Love the haters, just keep it coming because you guys always makes me stronger!

Sekian.

15 comments:

  1. Menarik, keep going bro.

    ReplyDelete
  2. Hey gibb, ape sbb tibe2 phone aku semue gune memori phone, mcm gambo, video semua dh gi ke memory phone..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. la, mungkin memory card kene serang virus or cannot be detect by the phone... so sume bende yang kita download terus ke memori phone.... biasenye just keluarkan balik memory tu, off phone, masukkan balik memory card dalam phone, dan on balik phone...

      then semua kene setting balik supaya gambo n lagu save kat memory card...

      Delete
  3. owhhh mcm tu ke? ok ok nnti aku try buat..
    thx gibb nanti aku blanje ko makan ea hehe..
    sebenarnye ni first rime aku baca blog ko pastu terus anta soalan haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no worries...
      gibb suke tolong orang....
      n u kinda funny... hihihi

      Delete
    2. Yup, funny and weird hahaha..

      Delete
    3. Hahaha ok ok...

      Delete
  4. Haii bro :) visit my blog ahmadacid.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Venereal disease tu macam mana ?
    Malas nak google pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. venereal disease ni macam sexual transmitted disease, iaitu jangkitan kuman melalui tindakan sex. senang cerita, Syphilis tau tak? die sume satu keluarga...

      Delete
  6. British accent kau. Hmm, aku suka lelaki cakap guna accent tu, lagi-lagi kalau lelaki tu termasuk dalam kategori kacak membunuh. Rasa macam lelaki gentleman sangat. Aww..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku xde lah pandai sangat ber-british accent, tapi mostly orang yang kenal aku cakap aku ade bakat n agak kelakar bile bercakap gune slang british.

      Delete